Jdi na obsah Jdi na menu
 

Obsedání mladých koní

0c2a7444.jpg

0c2a7481.jpg

0c2a7483.jpg

0c2a7491.jpg

0c2a7512.jpg

0c2a7549.jpg

0c2a7557.jpg

shcc8611.jpg

shcc8669--1-.jpg

shcc8695--1-.jpg

 

shcc1819.jpg

shcc8505.jpg

img_0936.jpg

img_0914.jpg

 

Tento článek není příručka na obsednutí  koně, nýbrž nastínění mé práce s mladými koňmi, jenž jsem se naučil za svůj život a jenž se stále učím. Obsednutí to je samostatná kapitola v životě každého koně. U mladého koně je samozřejmostí  a na prvním místě jeho fyzická a psychická pohoda.Tudíž musí již býti připraven na tuto zátěž.

 

img_0650.jpg

img_0231.jpg

 

S mladým koníkem pracuji cca 20 - 40 minut, pět dní v týdnu. Nejprve pracujeme v kruhové ohradě(kruhovce) na provazové ohlávce a následně ve volnosti. Reakce na  tah i tlak, hlasové povely, následování, vysílání na kruh, změna rychlosti, reakce na fáborek, dečka a sedlo. Veškeré reakce a fungování trénujeme samozřejmě i se sedlem, zde hýbeme třmeny a  provádíme různé uvolňovací cviky. Vše musí být ve finále klidné a čisté, s veškerou pozorností upřenou na nás.

 

          img_0335--1-.jpg

img_0198.jpg

 

První jízda na jedné otěži napoví, jakpak jsme si vedli v předchozím čase. Většinou jde vše hladce a koník jde vpřed a po pár menších kolečkách vyráží i po obvodu kruhu. Zde začínáme měnit směr přehozením otěže na druhou stranu krku, naklusáváme a po pár lekcích můžeme i lehce zacválat. Reaguje-li koník dobře a já používám správné pomůcky, není problém takto s koníkem měnit směr, zastavovat i couvat. Poté přecházím s ježděním na ohlávce na dvě otěže. Zde opakuji to samé jako na jedné otěži  a snažím se více zapojit do činnosti svou váhu a jemnější pobídky. Pracujeme na přechodech, tempu, směru, couvání či zastavení. Dáváme koni najevo co je dobře - odpočinkem a klidem.

 

img_0164.jpg

 

 

V této fázi přecházím na "Snaffle Bit" čili kroužkové udidlo, jenž jsem koníkovi dával již párkrát "žvejknout" a to v kruhové ohradě při práci ve volnosti. Nejdříve však jezdím ve spojení s ohlávkou,  posléze již na samotném udidle, a to již také uběhl čas, jenž mám vymezený na kruhovku a vyrážím jezdit a trénovat na jízdárnu či na volné prostranství louky. Při tréninku lze použít i druhého koně, at´ na jízdarně či  v kruhovce. A to tak, že na koni jenž sedíme následujeme druhého koně  a můžeme s ním tak trochu pracovat jako s teletem, náš koník se tak lépe otáčí, zastavuje a jeví více ochoty a radosti v pohybu a v práci.

 

07tb.jpg08tb.jpg

            Po období přibližně  3 - 6 měsíců koník začíná mít základní jezdecké povely06safira.jpg zažité a již se začínají uchovávat v paměti a my stále více a více zjemňujeme pobídky,  až do podoby, kdy po roce až dvou mohl koník jezdit s námi na velmi málo znatelné pobídky a zádrže ze sedla. To již máme určeno na jakou dráhu se koník vydá, ať je to sportovní či rekreační ježdění. At´ je to tak, či tak je stále dobré pokračovat ve stejném směru a zjemňovat,  abychom ve finále měli  spolehlivého a vyrovnaného koníka.

                                                                      Ondřej Houška

 

V roce 2015 se Ondra účastnil semináře s Busterem McLaurym, jenž byl věnovaný obsedání, kde čtyři čeští horsemani předváděli svou práci s mladým koněm.

Z Bustera vyzařoval ten absolutní klid pravého

horsemana, ale neušel mi jeho šibalský úsměv,

když měl v ruce praporek a probouzel v koních

energii o které ani sami nevěděli :)

367.jpg

856.jpg

 

V roce 2012 se Ondřej účastnil semináře věnované obsedání s Joe Wolterem.

Dopolední část byla ve znamení obsedání, kdy Joe pracoval se dvěma mladými koňmi, jenž nejdříve zvykal na kontakt s člověkem, dečkou, sedlem... Trpělivě a přesnými pohyby posílal koně na kruh, pracoval s lasem, fáborkem a asi po hodinové práci již seděl v sedle a bez jakéhokoli problému začínal koně řídit.  Odpolední část byla věnována jezdcům a zlepšení jejich přístupu k samotnému koni a ježdění. Po skončení celého dne byl Joe zavalen dotazy ze strany diváků na které trpělivě a s úsměvem odpovídal. Druhý den se nesl v duchu zlepšování a zjemňování jízdy a komunikaci s mladými koňmi i s odpoledními jezdci. V dopolední části se Joe také věnoval mladé ježděné kobylce, která stále vyhazovala, po chvíli práce s Joem se však  nechala bez problémů nasedlat a s jezdcem vykazovala značné pokroky.

202.jpg

 

V roce 2011 účast na dvou seminářich Kaye Wienricha věnované disciplíně Working cow horse.

podzim-kay2.jpg

V roce 2010 účast na kurzu Martina Blacka v Plástovicích na ranči Patriot. Kurzu se Ondra účastnil s QH klisnou "Kathy" v majetku Míši Sýkorové, jenž si Ondra na jaře na Silverstone ranči obsednul a přijezdil.

020.jpg

019.jpg

2010 Účast na kurzu s Jeffem Sendersem na ranči v Bystré nad Jizerou.       Kurz pořádaný Ondrou Zalabákem, k němuž se Ondra nachomítl a účastnil neplánovaně, a to s větším nadšením a chutí. Základy horsemanshipu, obsedání, práce s dobytkem...

img_0009_ps.jpg

 

shcc8433.jpg

 

 
 

 

Portrét


Facebook

Boon N Sizzle

421.jpg


Electra Bubbledog

421.jpg


Filip Houška

421.jpg


Izabelka

421.jpg


Nelinka a Sonic

421.jpg


Ondřej Houška

421.jpg


Pony Jessy

421.jpg


Smart Jose YouJeen

421.jpg


Smart Maya Lena

421.jpg


Statistiky

Online: 6
Celkem: 1143144
Měsíc: 18794
Den: 1116